O Bλάσης Αγτζίδης (http://kars1918.wordpress.com/) είναι διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το βασικό του πτυχίο το έλαβε από το μαθηματικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στην ανάλυση και προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όσον αφορά το χώρο της Ιστορίας, μελέτησε τις ελληνικές κοινότητες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο του μεσοπολέμου και την εμπλοκή τους στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Επίσης ασχολήθηκε με το φαινόμενο της ελληνικής διασποράς και των ένδημων ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας. Μέρος των μελετών έγινε στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας στην πρώην Σοβιετική Ένωση (Κεντρική Ασία, νότια Ρωσία, Καύκασος, Ουκρανία κ.ά.), των ελληνοφώνων μουσουλμάνων στην Τουρκία (βόρεια και δυτική) και σε περιοχές της δυτικής ελληνικής διασποράς.
Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συγγραφή της ιστορίας των Ελλήνων του παρευξείνιου χώρου (1995). Από το ‘87 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία κ.ά.) και περιοδικά. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετά ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, έχει συμμετάσχει επίσης σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδόσει βιβλία και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις. Έχει διδάξει στο Πάντειο πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης. Επιμελείται ενός σεμιναρίου σύγχρονης Ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς.
Τιμήθηκε δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το υπουργεί Εξωτερικών για τη συμμετοχή του:
-στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σοχούμι του Καυκάσου (1993) κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών και
-στην οργανωτική επιτροπή που συγκρότησε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (1995).
Διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος για ζητήματα της ελληνικής διασποράς στο υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα υπηρετεί σε αντίστοιχη θέση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Κυριότερα βιβλία:
-Η εφημερίδα Κόκινος Καπνας και ο ελληνισμός του Καυκάσου, Αθήνα, εκδ. Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2010.
-Tο τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη, συλλογικό, εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα, 2010
-Έλληνες του Πόντου. Η γενοκτονία από τον τουρκικό εθνικισμό, Αθήνα, α΄ έκδοση 2005, [το 2009 επανεκδόθηκε από τον Σκάι].
-Οι Νιώτηδες της Κρήτης. Μια οικογένεια στις κρητικές επαναστάσεις, Αθήνα, εκδ. Μεταίχμιο, 2000.
-Παρευξείνιος διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές ακτές του Εύξεινου Πόντου, βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Θεσσαλονίκη, εκδ. Κυριακίδη, 1997.
-Πόντος. Ένα ανοιχτό ζήτημα, Αθήνα, εκδ. Εναλλακτικές Εκδόσεις, 1996.
-Οι άγνωστοι Έλληνες του Πόντου, Αθήνα, εκδ. Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, 1995.
-Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό, Αθήνα, εκδ. Ελλοπία, 1992.
-Ποντιακός ελληνισμός. Από τη γενοκτονία και το σταλινισμό στην περεστρόϊκα,Θεσσαλονίκη, εκδ. Κυριακίδη, 1990.